Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «مهر»
2024-05-01@10:13:00 GMT

اوضاع نامطلوب درآمد صنعت گاز

تاریخ انتشار: ۲۲ آذر ۱۳۹۹ | کد خبر: ۳۰۲۹۶۳۲۵

اوضاع نامطلوب درآمد صنعت گاز

به گزارش خبرنگار مهر، با آغاز فصل سرد تأمین گاز پایدار برای بخش خانگی و در وهله بعدی صنعتی و نیروگاهی اهمیت دو چندان می‌یابد. در همین راستا مدیرعامل شرکت انتقال گاز ایران از مصرف ۵۳۰ میلیون مترمکعب گاز در بخش خانگی طی روزهای اخیر خبر داد. بر اساس پیش بینی این مقام مسئول این رقم در روزهای سرد آینده به ۶۰۰ میلیون مترمکعب می‌رسد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

البته طبق آمار اعلام شده ظرفیت تولید گاز کشور به حدود یک میلیارد مترمکعب رسیده و ظرفیت پالایشی گاز نیز از رقم یک میلیارد مترمکعب عبور کرده است.

هزینه بالا، درآمد کم / قانونی که اجرایی نشد

هر چند اوضاع تولید گاز در کشور با وجود عدم توسعه فاز ۱۱ پارس جنوبی و همچنین افت فشار و تولید برخی از فازها، مورد قبول است، اما باید دید چنین هزینه کلانی که از زمان تولید از مبدا تا مصرف در مقصد برای این ثروت ملی می‌شود چه میزان عایدی برای کشور دارد. همان طور که آمار و ارقام نشان می‌دهد بیشترین مصرف گاز در بخش خانگی است. بخشی رفاهی که تقریباً درآمد کسب شده از محل آن با توجه به یارانه ای که دولت بابت آن می‌پردازد، بسیار اندک است. این در حالی است که طبق قانون هدفمندی یارانه‌ها میانگین قیمت فروش داخلی گاز طبیعی باید به گونه‌ای تعیین شود که به تدریج تا پایان برنامه پنجم توسعه اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی جمهوری اسلامی ایران، معادل حداقل ۷۵ درصد متوسط قیمت گاز طبیعی صادراتی پس از کسر هزینه‌های انتقال، مالیات و عوارض شود.

این قانون در سال ۸۷ تقدیم مجلس شورای اسلامی و مصوب شد. با گذشت ۱۲ سال از اجرای این قانون همچنان سنگینی رقم یارانه گاز روی دوش دولت سنگینی می‌کند. مقوله‌ای که باید در این میان مورد پرسش از دولت قرار گیرد، اقدامات لازم در راستای حقیقی شدن نرخ گاز است.

نبض کُند صادرات گاز ایران

هر چند تأمین گاز بخش خانگی جزوه وظایف دولت در راستای تأمین رفاه عمومی است و از سویی دیگر شاهد افزایش جمعیت مورد پوشش شبکه گازی هستیم، اما کمترین عایدی از بخش خانگی است و متأسفانه طی سال‌های گذشته تعرفه گاز چندان به رقم حقیقی آن نزدیک نشده است. حال باید از نمایی دور صنعت گاز کشور در دو بخش عرضه و تقاضا را ترسیم کرد. عمده تولید گاز کشور صرف مصرف در بخش خانگی می‌شود که اندک عایدی را برای دولت دارد و از سویی دیگر همین گاز با سهم یارانه ای در اختیار واحدهای پتروشیمی خوراک گازی و نیروگاه‌ها و برخی دیگر از صنایع قرار می‌گیرد که با توجه به سهم یارانه آن، هرچند درآمد بیشتری را نسبت به بخش خانگی نصیب کشور می‌کند، اما همچنان با رقم حقیقی بین المللی خود فاصله دارد. در این میان صادرات این فرآورده ارزشمند بیشترین سهم درآمدی برای کشور دارد.

در این میان دولت تدبیر و امید تنها در بخش تولید و ایجاد ظرفیت سازی که در ادامه کارهای دولت قبل بود، اقداماتی انجام داد که انتقادات زیادی از جمله عقد قرارداد فاز ۱۱ پارس جنوبی و تأخیر بهره برداری از فاز ۱۴ نیز در بین آن به چشم می‌خورد و نه تنها در راستای اجرایی شدن قانون هدفمندی یارانه‌ها با هدف حقیقی شدن نرخ گاز اقدام چندانی نکرده است، بلکه قراردادهای صادراتی گاز به پاکستان و عمان را همچنان ابتر، صادرات گاز به ترکیه را متوقف و ارتباط گازی را ترکمنستان را به طور کامل قطع کرده به دولت بعد تحویل می‌دهد. از طرفی بررسی کارشناسان نشان می‌دهد که نیاز گاز عراق به ایران در آینده نه چندان دور به شدت کاهش و حتی می‌تواند برطرف شود. چرا که این کشور در وهله نخست برنامه مدونی برای جمع آوری گازهای همراه نفت خود دارد و از سویی دیگر با احداث یک خط لوله در مدت زمان کمتر از یکسال نیاز نیروگاه‌های برق خود را با سوخت مایع ارزان جایگزین کند و این به معنای خداحافظی با گاز ایران است.

۲ میلیارد دلار عدم نفع صادرات گاز به ترکیه

البته در شرق کشور و اجرای قرارداد صادراتی گاز ایران به پاکستان نیز اقدامات مؤثری انجام نشده است و متأسفانه خط لوله به صفر مرزی نرسیده است تا ایران بتواند بر اساس بند Take or Pay جریمه خود را از پاکستان دریافت کند. اوضاع صادراتی گاز ایران به عمان نیز همچنان روی میز مانده و با وجود اظهارات وزیر نفت، بعد از ۵ سال همچنان قرارداد آن خاک می‌خورد. طبق گفته رئیس سازمان توسعه تجارت نیز قطع صادرات گاز ایران به ترکیه که باز هم از ضعف و نقص اقدام وزارت نفت بود، حدود ۲ میلیارد دلار به کشور عدم نفع درآمدی وارد کرده است. البته در این میان از اجرایی نشدن راهکارهای مدیریت مصرف گاز عبور می‌کنیم. به این ترتیب دولت بعد در حالی وزارت نفت را تحویل می‌گیرد که در بخش صادرات گازی نه تنها دستاورد چندانی نداشتیم بلکه فرصت‌ها یکی پس از دیگری از بین رفته است که علاوه بر خسارت مالی، آسیب‌های استراتژیک بلند مدت متقابل را نیز در پی داشته است. اوضاع صنعت گاز در بخش ایجاد درآمد، علاوه بر اینکه رد پای ترک فعل در آن به چشم می‌خورد، در مواردی موجب عدم نفع کشور و خسارت به منافع ملی شده است که در آینده دولت بعد را با چالش جدی رو به رو می‌کند.

کد خبر 5093601 عرفانه تاجیکی

منبع: مهر

کلیدواژه: تولید گاز قیمت گاز گاز رسانی صادرات گاز هدفمندی یارانه ها قیمت نفت قیمت دلار بانک مرکزی ایران لایحه بودجه ۱۴۰۰ راه آهن خواف هرات ویروس کرونا وزارت جهاد کشاورزی نهاده های دامی شاخص کل بورس تولید نفت اقتصاد چین قیمت طلا اوراق بدهی قیمت یورو صادرات گاز گاز ایران بخش خانگی

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.mehrnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «مهر» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۰۲۹۶۳۲۵ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

مدرسه صادرات ایران افتتاح شد

مدرسه صادرات ایران از سوی موسسه مطالعات و پژوهش‌های بازرگانی وزارت صنعت، معدن و تجارت همزمان با ششمین نمایشگاه توانمندی‌های صادراتی افتتاح شد. - اخبار اقتصادی -

به گزارش خبرگزاری تسنیم ، مدرسه صادرات از سوی موسسه مطالعات و پژوهش‌های بازرگانی وزارت صنعت، معدن و تجارت همزمان در ششمین نمایشگاه توانمندی‌های صادراتی افتتاح شد.

مرتضی کارگر رئیس هیات عامل موسسه مطالعات و پژوهش‌های بازرگانی وزارت صنعت، معدن و تجارت، اظهار داشت: این موسسه سابقه 30ساله دارد، بحث صادرات محور بودن دوره‌های آموزشی در مدرسه صادرات در دستور کار قرار دارد.

وی ادامه داد: هشت دوره جامع آموزشی در این مدرسه برای تجار و صادرکنندگان برگزار می‌شود.

به گفته رئیس هیات عامل موسسه مطالعات و پژوهش‌های بازرگانی وزارت صنعت، معدن و تجارت، دوره‌های جامع صادرات محصولات پتروشیمی، صادرات فراورده‌های نفتی، محصولات معدنی و فلزی، محصولات کشاورزی، صادرات خدمات و مصالح ساختمانی، دوره جامع خرده‌فروشی صادراتی و تربیت کارشناسی صادرات در مدرسه صادرات برگزار می‌شود.

وی خاطرنشان کرد: علاقه‌مندان برای کسب اطلاعات بیشتر به سامانه WWW.IBTC.ir مراجعه کنند.

کارگر با اشاره به اینکه مرکز آموزش بازرگانی در راستای رسالت خود مبنی بر ارتقای دانش و مهارت فعالان اقتصادی، اقدام به تأسیس مدرسه صادرات کرده است گفت: این پایگاه آموزشی با تمرکز بر آموزش، مشاوره و ارائه اطلاعات تجاری، به دنبال توانمندسازی صادرکنندگان و کمک به توسعه صادرات کشور است.

وی عنوان کرد: کمک به حل چالش‌های صادرات، ارائه راهکارهای عملی برای افزایش صادرات، ارتقای دسترسی به داده‌های تجاری و سامانه‌های اطلاعاتی، ارائه اطلاعات به‌روز در مورد بازارهای هدف، معرفی فرصت‌های صادراتی، ارتقای دانش و مهارت‌های صادراتی، افزایش شانس موفقیت در صادرات، کاهش هزینه‌ها و ریسک صادرات و دسترسی به شبکه‌ای از متخصصان و صادرکنندگان از مهم‌ترین اهداف راه‌اندازی این مدرسه است.

رئیس هیات عامل موسسه مطالعات و پژوهش‌های بازرگانی وزارت صنعت، معدن و تجارت ابراز کرد: مدرسه صادرات با تکیه بر تجارب و تخصص مرکز آموزش بازرگانی، در تلاش است تا به عنوان مرجعی معتبر در زمینه آموزش و مشاوره صادرات شناخته شود. این پایگاه آموزشی با ارائه خدمات نوین و کارآمد، به دنبال کمک به توسعه صادرات کشور و رونق اقتصادی ایران است.

*برگزاری  دوره های تخصصی برای تجار

محمد وحیدی مدیرعامل موسسه مطالعات و پژوهش‌های بازرگانی وزارت صنعت، معدن و تجارت نیز در باره جزییات این مدرسه گفت: در این مدرسه به صورت تخصصی بر روی کالاهای صادرات محور تمرکز کرده‌ایم 12 موضوع کالایی مشخص شده است.

وی افزود: در این مدرسه بر روی کشورهای مقاصد صادراتی فعالیت آموزشی خواهیم کرد.

مدیرعامل موسسه مطالعات و پژوهش‌های بازرگانی وزارت صنعت، معدن و تجارت با بیان اینکه صادرات در زنجیره ارزشمندتری قرار دارد، گفت: صادرات محور کردن کالاها منجر به تقویت فعالیت‌های کسب و کارها و استانداردسازی کالاها در عرصه بین‌المللی می‌شود.

وی تاکید کرد: شبکه‌سازی در صادرات و تجارت از مهم‌ترین مسایلی است که در این مدرسه مورد بحث و بررسی قرار می‌گیرد.

وحیدی خاطرنشان کرد: مدرسه صادرات با تمرکز بر کالاهای صادرات محور و کشورهای هدف صادرات راه‌اندازی شده که در آن دوره‌های تخصصی و علمی برای تجار و بازرگانان برگزار می‌شود.

انتهای پیام/

دیگر خبرها

  • دولت از فعالان بازار لوازم خانگی انتظار معجزه دارد
  • مدرسه صادرات ایران افتتاح شد
  • صادرات ایران باید از خام فروشی عبور کند
  • ثبت ۷.۸ میلیارد دلار صادرات صنعت فولاد کشور طی سال گذشته
  • افزایش ۱۲۷ میلیون مترمکعبی ظرفیت تولید گاز کشور با توسعه ۱۶ میدان گازی
  • توانمندی صنعت قم برای تولید انواع کفش در نمایشگاه اکسپو به نمایش درآمد
  • تکرار تجربیات موفق تأمین مالی بانک صادرات ایران برای صنعت خودرو
  • تکرار تجربیات موفق تأمین مالی بانک صادرات ایران برای خودرو
  • افغانستان در راه رسیدن به خودکفایی
  • قم قطب صنعت کفش ماشینی کشور